Versterkte betonnen afrastering/wanden m.b.v. S&P ARMO-mesh - Wildlands Adventure Zoo - Emmen, Nederland

Statisch herstel werk middels droge spuit methode, voornamelijk gebruikt bij tunnelbouw en algemene constructies

Versterkte betonnen afrastering/wanden m.b.v. S&P ARMO-mesh - Wildlands Adventure Zoo - Emmen, Nederland

Wildlands Adventure Zoo Emmen is een dierenpark in Emmen. De dierentuin werd in mei 1935 opgericht als Dierenpark Emmen en na de verbouwing in de jaren 2013-2016 weer geopend voor publiek op 25 maart 2016 als Wildlands. Het park trok in het jaar na de heropening als dierenavonturenpark in 2016 1,3 miljoen bezoekers. In het park zijn zowel binnen als buiten betonnen rotswanden  gemaakt welke worden belast met waterpatijen of waar sterke dieren als olifanten en neushoorns verblijven.

 

Onderwerp 
Versterkte betonnen afrastering/wanden m.b.v. S&P ARMO-mesh
Object 
Wildlands Adventure Zoo
Stad 
Emmen
Staat 
Provincie Drente
Land 
Nederland
Datum 
2015
Looptijd 
24 Months

Situatie

In opdracht van ‘Jora Visio BV’ is een ontwerp gemaakt van een spuitbeton overlaging. De overlaging is bedoeld als decoratieve afwerking over een keerwand en dient het natuurlijke uiterlijk van een rots te krijgen. De geplande constructie bestaat uit een prefab keerwand waarvan de elementen onderling niet zijn gekoppeld. Er wordt grond tegen één zijde van de keerwanden aangebracht. Op de andere zijde van de keerwand wordt EPS aangebracht welke in grillige vormen wordt gesneden waardoor de vorm van een spuitbeton overlaging een harde afwerking gerealiseerd waarmee het uiterlijk van een rots verder wordt benaderd. De spuitbeton overlaging wordt aan de prefab keerwand gekoppeld door middel van stalen ankers. Deze worden omhuld met beton door in het EPS een paring te voorzien. De dimensionering van deze ankers wordt uitgevoerd door ingenieursbureau Emmen. Een belasting van 3 ton op 1 m2 wordt gezien als een situatie die regelmatig kan voorkomen en representeert een olifant die met zijn voorpoten tegen de zijkant van de wand steunt c.q. staat. De spuitbeton overlaging moet deze reguliere belasting kunnen opnemen zonder te scheuren. Grote belastingen worden gezien als calamiteit en slechts zeer incidenteel aanwezig. De afwerking mag hierbij scheuren. De aanwezige ARMO koolstof mesh dient er in de calamiteiten situatie voor om de eventueel losse brokstukken op de plek te houden. Reparatie van deze plek zal dan noodzakelijk zijn.

Oplossing

Scheurvorming als gevolg van verhinderde vervorming geïnitieerd door temperatuur (verlaging) is niet uit te sluiten als gevold van de grillige vorm en het ontbreken van dilataties.  Dilitaties zijn visueel ongewenst, scheuren worden acceptabel geacht om het feit dat deze ook in natuurlijke rotspartijen voorkomen.
Het gebruik van een koolstofnet als scheurwijdte reducerende maatregel is veel minder effectief dan een traditionele stalen nettenwapening (B-kruisnetten en geen kippengaas). De scheurwijdten zullen daarom groter zijn dan gebruikelijk in betonconstructies. Hierbij dient te worden vermeld dat bij traditionele stalen wapening de scheurwijdte beperkt moet worden om corrosie van de wapening en afspatten van de dekking (betonrot) te voorkomen. Corrosie van de wapening is bij ARMO niet aan orde, waardoor vanuit duurzaamheidsoogpunt er geen eisen aan de scheurwijdte gesteld hoeven te worden.
Het spuitbeton kan belast worden door olifanten die tegen de afwerking gaan staan of leunen.  Oplossing om de constructie sterk mogelijk te maken en voordeel dunnere wanden mogelijk.

Materiaal

S&P ARMO-mesh 200-200
S&P ARMO-mesh L500
S&P ARMO-crete RC

Fotogalerij

Service

Contactpersoon

Verantwoordelijke S&P kantoor

U bent hier

  Contact

  Legal info

  Legal info

  • Over Simpson Strong-Tie®

   Sinds 2012 is S&P een onderdeel van Simpson Strong-Tie, een internationaal bouwproductenbedrijf met hoofdvestiging in Californië met verschillende vestigingen in heel Europa.

   Het bedrijf zet zich in voor het succes van zijn klanten en biedt de hoogste product- en servicekwaliteit, van ontwikkeling tot ondersteuning ter plaatse.

  SIMPSON Strong-Tie